top of page

Wild spotten op de Veluwe

De Veluwe is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Europa. Dit prachtige gebied in Nederland is een paradijs voor natuurliefhebbers maar dat brengt geen garanties met zich mee. Het zien en spotten van dieren (wild) op de Veluwe is namelijk niet zo makkelijk als de folders eruit doen zien. In deze blog geef ik je handige tips om je kansen te vergroten.


Tijdstip

Natuurlijk leeft er veel wild op de Veluwe maar toch is de kans dat je wild op klaarlichte dag tegenkomt vrijwel nihil. Het is cruciaal als natuurfotograaf om gedurende de vroege of late uren op pad te gaan voor het spotten van wild. Wanneer de zon ongeveer een uur op is trekt het wild zich vaak terug naar de rustgebieden om daar de rest van de dag te spenderen. Tegen het vallen van de avond komt het wild weer tevoorschijn. De rustgebieden zijn speciaal aangelegd zodat het wild in gebieden kan rusten waar geen mensen komen. Zorg er dus voor dat je met zonsopkomst op pad gaat of juist voor zonsondergang.


Kleding en voorkomen

Het wild op de Veluwe is ontzettend schuw en ook tijdens de vroege en late uurtjes van de dag is er dus geen garantie. Naast dat ze je snel horen kunnen de dieren je ook snel zien en ruiken. Tijdens je wandelingen is het dus verstandig om kleding te dragen dat enigszins camoufleert. Kleuren als groen, kaki en bruin doen het goed in het veld. Kleuren als rood, blauw en wit kan je het beste niet dragen. Daarnaast kan het dragen van deodorant of eau de cologne ervoor zorgen dat het wild je geur snel oppikt en verdwijnt.


Gedrag

Met alleen de bovenstaande tips alleen ben je er nog niet. Zoals al eerder vermeld is het wild voor het overgrote deel heel schuw. Geluid, zicht en geur zijn allemaal factoren waarbij het wild kan besluiten de benen te nemen. Als fotograaf of natuurliefhebber is het belangrijk om bij het zien van wild je zo stil en rustig mogelijk te bewegen. Vaak hebben de dieren je snel door en kan één beweging er al voor zorgen dat ze schrikken. Zorg er dus voor dat je bij het zien van wild goed kijkt naar hoe het dier zich gedraagd. Is het ontspannen en gaat het gewoon door waar het mee bezig was, dan kan je misschien nog wel een stapje dichterbij komen. Is het wild alert en gefocust op jou dan is het verstandig om niet te bewegen en te wachten tot het wild weer op zijn gemak is voordat je beweegt.


Plekken

De afgelopen jaren ben ik veel op pad geweest en dat maakt dat ook ik mijn favoriete plekken heb om wild te spotten.

  1. Kroondomein het Loo is één van de meest prachtige gebieden op de Veluwe waar veel wild leeft. Let wel op want het kroondomein is niet het gehele jaar geopend voor publiek. Zoek eerst op of je in de periode dat je er wilt wandelen ook daadwerkelijk je rondje kan maken.

  2. Nationaal park de Veluwezoom is een uniek gebied met grote open stukken. Je kan dus extra ver kijken wat het spotten van wild zoals herten ook makkelijker maakt.

  3. Het Deelerwoud kan zeker niet ontbreken in dit rijtje. De dichte bossen die de uitgestrekte heidenvelden afwisselen zorgen voor de ideale plek om op zoek te gaan naar wild.

  4. Planken Wambuis is een prachtig wandelgebied waar ook genoeg wild te vinden is. Zorg ervoor dat je tijdens je rondje ook langs de wildschermen komt waarbij je uitzicht hebt op bepaalde rustgebieden waar het wild zich vaak ophoud.

Naast de bovengenoemde gebieden kan je overal op de Veluwe wild tegenkomen. De ecoducten en andere natuurlijke verbindingen zorgen er namelijk voor dat het wild zich overal kan verspreiden.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page