top of page

Vogelen vanaf de fiets.

Bijgewerkt op: 16 mei 2022

De winter is weer voorbij en we zitten ondertussen midden in het voorjaar. De afgelopen jaren is het voorjaar vaak nog mooier geweest dan de zomer. Veel zonuren plus de bloeiende velden zorgen ervoor dat dit mijn favoriete tijd van het jaar is om erop uit te trekken. Dit doe ik het liefst op de fiets waarbij ik onderweg om mij heen kijk en al geniet van de route richting mijn bestemming. Nu ben ik woonachtig in Amsterdam en is het vaak best een stuk fietsen naar een stuk ongerepte natuur. Toch biedt ook een stad als Amsterdam en zijn omliggende gebieden genoeg voor de natuurliefhebber.


Mijn favoriete plek onder de rook van Amsterdam

Het feest begint voor mij eigenlijk al op de pond bij het IJ. Mijn fiets zet ik voorop het dek en ik geniet van de wind. Aangekomen aan de overkant vervolg ik mijn weg richting de Nieuwendammerdijk. Hier staan in mijn optiek de mooiste huizen van Amsterdam-Noord. Het is alsof je door een dorpsstraat fiets waar geen eind aan lijkt te komen. Het ene huis nog kneuteriger dan het ander. Aan het einde van de dijk fiets je de ringweg van Amsterdam onderdoor en bevind je je ineens in een ander landschap. Polders met kleine dorpen bepalen hier het gezichtsbeeld. Je hoort de vliegformaties ganzen over je heen vliegen en ziet de hazen door de polders rennen. De drukke straten van Amsterdam zijn opeens heel ver weg en ik waan mij in het valhalla voor weidevogels.


Verderop de dijk ligt het pittoreske dorp Drugerdam waar huismussen en spreeuwen ook hun huis hebben gevonden tussen de dakpannen. Tegen het einde van het dorp aan ligt een gigantische polder waar ik vaak even stop. Polder IJdoorn huisvest niet alleen duizenden ganzen maar hier kan je ook soorten als bruine kiekendief, boomvalk, roodhalsgans en zeearend aantreffen. Aan de andere kant van de dijk vind je een vogelscherm dat uitkijkt op een gebied dat de Kinsel heet. Vanuit het scherm kijk je op een ondiepe vogelplas waar soorten als kleine plevier, kemphaan, kluut en verschillende soorten eenden graag in waden. Ook een mooie plek om even bij te komen van de al afgelegde kilometers. Al zittend kan je hier zomaar 30 soorten vogels afvinken.


We zijn nog niet klaar en ik volg de bordjes Holysloot. De weg naar Holysloot toe is de perfecte plek om onze nationale vogel aan te treffen. De grutto's scheren hier over je hoofd en aan beide kanten van het fietspad vind je polders waar deze vogels graag foerageren en broeden. Ook het kleine neefje van de grutto de tureluur is hier veel te vinden. Gaat de snavel in een kromme bocht naar beneden dan heb je hoogstwaarschijnlijk een (regen) wulp voor je lens. Langs dit fietspad zie je daarnaast ook vaak lepelaars, fazanten, bergeenden, kieviten, grote zilverreigers en brandganzen. Aangekomen in Holysloot stop ik altijd even bij Het Schoolhuis (restaurant) voor een kop koffie met een punt taart. Even bijtanken en dan hetzelfde fietspad weer terug richting Ransdorp.


Ransdorp kan je al vanaf het moment dat je de polders inkomt herkennen aan de stompe kerktoren van het dorp. Deze torent hoog boven het landschap uit en was tijdens de bezetting in de 2de Wereldoorlog nog een uitkijkpost van de Duitsers. De polders rondom Ransdorp zijn daarnaast het jachtgebied van een paartje Bruine Kiekendieven maar ook hier stikt het van het leven. Via Ransdorp fiets ik naar Zunderdorp waarvandaan ik via Amsterdam-Noord en het Buikslotermeerplein weer naar huis fiets. Met een lach op mijn gezicht en meer dan 40 vogelsoorten in the pocket fiets ik op mijn gemak weer terug naar huis.


Tips als je fietsend gaat vogelen

  1. Test je remmen voordat je vertrekt en zorg dat ze niet piepen. Dit zodat je bij het stoppen voor een vogel geruisloos je fiets kan stoppen.

  2. Bepak jezelf niet te zwaar. Alles wat onnodig is lekker thuis laten.

  3. Stop al ver voordat je de vogel hebt weten te determineren. Je kan dan vanzelf rustig aan dichterbij komen zonder dat je het beest laat schrikken. Dit levert over het algemeen de beste foto's en waarnemingen op.

  4. Neem je tijd en stop zo af en toe eens. Vogelen op de fiets is geen race en vaak ontdek je nog meer wanneer je de tijd neemt om eens goed te speuren.

  5. Praat met andere mensen in het gebied. Vaak hebben zij goede tips voor je.18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page