top of page

Struinen door de AWD

Bijgewerkt op: 23 aug. 2023

De Amsterdamse Waterleidingduinen ook wel bekend als de AWD is een 34km2 duingebied dat grens aan Zandvoort tot aan de Zilk in het Zuiden. Voor de natuurliefhebbers een must om eens te bezoeken.


Struinen en wandelroutes:

Het gebied kent vier hoofdingangen, namelijk: ingang Zandvoort, ingang de Oase, ingang Panneland en ingang de Zilk. Hier kan je voor 2 euro je auto voor onbepaalde tijd parkeren en het gebied betreden. Voor het gebied dien je een toegangsbewijs te kopen van 1,50 euro per persoon bij één van de automaten bij de ingang.

Er lopen tal van routes door het gebied, van geasfalteerde paden waar je ook mag fietsen tot onverharde paden. Daarnaast is de Amsterdamse Waterleidingduinen een gebied waar je als bezoeker ook mag struinen. Dit betekent dat je van de paden af mag en je eigen route kan volgen. Dit heeft als voordeel dat je vrijwel overal in het gebied kan komen. Het nadeel is dat de natuur daardoor ook overal gestoord kan worden. Om ervoor te zorgen dat dieren zich toch kunnen afzonderen van de mens zijn er zogenoemde infiltratiegebieden. Hier mag je als bezoeker niet komen en dat staat ook aangegeven met bordjes.


Wat kan je tegenkomen in de AWD?

Een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen is in ieder seizoen de moeite waard. Het gebied is thuis aan tal van vogelsoorten en er is een grote populatie damherten. Daarnaast staat het gebied bekend om zijn vossen. Sommige individuen zijn helemaal niet meer bang voor de mens en zijn zeer nieuwsgierig. De trieste reden hiervan is dat er mensen zijn die de vossen voeren. Doe dit a.u.b. niet sinds de vossen zo afhankelijk worden van mensen en niet zelf meer op zoek gaan naar voedsel. Ook is het gebied perfect om op zoek te gaan naar de kleinere dieren zoals boomkikker, zandhagedis, verschillende soorten libellen en keversoorten. In de herfst schieten overal de paddenstoelen uit de grond en zorgen de herfstkleuren voor een prachtige omgeving.


Tips:

  1. Zorg ervoor dat je in het weekend vroeg op pad gaat. Dan is het nog niet zo druk in het gebied en is er ook nog voldoende parkeerplek.

  2. Stippel op voorhand je route uit als je het gebied nog niet goed kent. Zo voorkom je te ver te lopen en dan nog terug te moeten naar de parkeerplaats.

  3. Rondom het Zwanenwater vind je vaak veel vogelsoorten en maak je ook kans op de vos.

  4. Tijdens de oktobermaand is een bezoek extra speciaal met de bronst van de damherten in het gebied.29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page