top of page

Should I stay or should I go?

De maanden september en oktober zorgen voor één van de grootste schouwspellen in de natuur. Ieder najaar vliegen er miljoenen vogels van en naar hun nieuwe overwinteringsgebieden. De trouwe wintergasten keren terug en we nemen afscheid van de zomergasten. Tijdens deze periode kan je op een dag zomaar 100 soorten afvinken van je vogellijst.


Zomergasten blijven en strenge wintergasten worden schaarser

Iedere vogelliefhebber wilt op zijn minst één keer in zijn leven een pestvogel zien. Deze prachtige wintergast trekt alleen tijdens zeer strenge winters zo zuidelijk dat ze in grote aantallen in Nederland aanwezig zijn. Dit fenomeen heeft inmiddels al een paar jaar niet meer plaatsgevonden. Ik kan nog herinneren uit mijn eigen jeugd dat ze zelfs in Amsterdam rondvlogen in de winter. Het voorbeeld van de pestvogel is typerend voor de veranderingen van de vogeltrek in Nederland. Maar het werkt ook andersom. De ooievaar was 10 jaar terug nog echt een trekvogel die na de zomer vertrok naar warmere gebieden in Spanje en Portugal. Tegenwoordig blijft 1 op de 3 ooievaars in Nederland vanwege de zachte winters.


Waar en wanneer kan ik de vogeltrek meemaken

Tijdens de weken van de vogeltrek speelt het weer een belangrijke rol. Vogels zullen minder snel doortrekken wanneer het slecht weer is of de wind niet gunstig staat. De meeste vogels wachten op een rugwind vanuit het noorden of oosten om hun trek te starten. Wil je de trek dus specifiek gaan meemaken dan kan je het beste de wind en het weer in de gaten houden. Met bewolking vliegen de vogels lager dan wanneer het een strak blauwe lucht is. Woon je dichtbij de kust dan is het wachten op een sterke noordwestenwind. Veel zeevogels worden dan richting onze kust geblazen waar je dan Jan van Genten, stormvogels, zee-eenden en andere doortrekkers kunt aantreffen.

Hieronder vind je een mooie lijst van plaatsen waar je de vogeltrek kan meemaken:

  1. De Waddeneilanden

  2. Langs de kust op plekken als (Camperduin, De Petten, Zuidpier van IJmuiden, duinen rondom Scheveningen, Zeeland)

  3. Friesland (Lauwersmeer)

  4. Flevoland (Oostvaardersplassen & Lepelaarsplassen)

  5. Veluwemeer en omstreken

  6. Zuid- Limburg (specifiek voor kraanvogels)
20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page