top of page

Het Vliegend Hert

Je zal misschien in eerste instantie denken 'ja jij bent gek, herten kunnen helemaal niet vliegen'. Niets is minder waar in de 'sprookjesbossen' van Nederland, kan je gedurende een korte periode in het jaar (juni-juli) vliegende herten spotten.


De kever

Het vliegend hert is de grootste keversoort die wij in Nederland hebben en kan tot wel 9cm lang worden. De naam vliegend hert heeft de kever te danken aan de kaken van het mannetje. Deze scharen op de kop van de kever lijken namelijk enorm veel op het gewei van een hert. De kaken zijn echter niet alleen voor de sier, hiermee smijt hij namelijk zijn rivalen uit de boom om zo als eerste bij het vrouwtje te komen. Het vliegend hert leeft het grootste deel van de tijd onder de grond als larve, soms tot wel acht jaar. De larve eet dan met name vermold, vochtig hout dat al door specifieke schimmels is aangetast. Na 6-8 jaar verpopt de larve zich en komt in de maanden juni - juli tevoorschijn als kever. Tijdens het keverstadium rest het vliegend hert nog maar één doel en dat is voortplanten. Na het vinden van een geschikte partner en het leggen van eitjes voor de nieuwe generatie sterft de kever. Met deze lange ontwikkelingscyclus is het vliegend hert een kwetsbare soort waarbij het belangrijk is dat we de leefgebieden van deze insectenreuzen goed beschermen.


Waar vind ik het vliegend hert?

Ten eerste is het vliegend hert als kever niet altijd zichtbaar. De kevers komen pas tevoorschijn in juni en leven tot ongeveer midden juli. Naast het feit dat je ze niet meer dan twee maanden kan tegenkomen leven deze insecten in specifieke gebieden in Nederland. Er zijn twee bolwerken waar elk jaar vliegende herten worden gezien, namelijk in Limburg en op de Veluwe.

Tijdens deze periode organiseert Old Species meerdere excursies op de Veluwe om deze prachtige beesten te zien en ook dit jaar was het weer een groot succes waarbij tijdens alle excursies vliegende herten werden gezien.

Wanneer je zelf op pad wilt is het belangrijk om te weten waar de oude eikenbossen zich bevinden. Dit is namelijk waar het vliegend hert zich laat zien. De oude eiken zorgen namelijk niet alleen voor voedsel maar zijn ook makkelijker tegenop te klimmen in vergelijking met een beukenstam.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page