top of page

De Zuidpier van IJmuiden

Bijgewerkt op: 23 aug. 2023

Bij de monding van het Noordzeekanaal liggen twee pieren. De Noordpier en de befaamde Zuidpier van IJmuiden. Beide staan bekend als enorm goede visplek maar misschien nog meer als een echt vogel hotspot. De betonnen pieren lopen als tentakels de Noordzee in en zijn daarmee een perfecte rust en jaagplek voor zeevogels.


De Zuidpier is het beste te bereiken vanuit IJmuiden waar je de Noordpier juist het beste kan bereiken vanuit Wijk aan Zee. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats (betaald parkeren) hoef je alleen het duin over te steken en ligt het kilometers lange strand aan je voeten. Met eb is het zeker wel 300 meter lopen voordat je daadwerkelijk bij de branding bent. Zelf kies ik er altijd voor om via het binnenduin naar de pier te lopen. Je loopt dan door een prachtig stukje duinbegroeiing waar met name tapuiten zich ieder jaar vestigen. Ook moet je niet raar opkijken als je hier een velduil of sneeuwgors tegen het lijf loopt.


Eenmaal aangekomen bij de voet van de pier start het echte werk. Aan je rechterkant de monding van het Noordzeekanaal en aan de linkerkant de Noordzee en het strand. Het aflopen van de 2 kilometer lange pier is zeker geen race, neem je tijd en zorg ervoor dat je beide kanten van de pier goed in het oog hebt. Vogels verstoppen zich graag tussen de betonnen blokken of vlakbij het water. Ook het meenemen van een verrekijker of telescoop is geen overbodige luxe. Zo vliegen of dobberen er vaak ook zeevogels verder van de pier af. Zo maak je kans op de roodkeelduiker, zwarte zee-eend, jan van gent en misschien wel jagers.


Soorten die je kan tegenkomen!

  1. Steenloper

  2. Drieteenstrandloper

  3. Paarse strandloper

  4. Oeverpieper

  5. Scholekster

  6. Zilver - Mantelmeeuw

  7. Zeekoet

  8. Alk

  9. Bruinvis

  10. Zeehond

De lijst hierboven is met een beetje geduld bijna inbegrepen aan een bezoekje Zuidpier. Andere soorten die je niet elke dag zult tegenkomen maar zeker een goede kans op maakt zijn: Jan van Gent, sneeuwgors, velduil, tapuit, kuifaalscholver, roodkeelduiker, zwarte zee-eend, kleine burgemeester en misschien een kleine jager.

Daarnaast kan je tijdens de vogeltrek nog tal van andere vogelsoorten tegenkomen.27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page