top of page

In de ban van het vogelen

Met mij weet ik dat er nog veel meer Nederlanders zijn die het vogelen te pakken hebben. Voor mij begon deze al op jonge leeftijd tijdens een vakantie in Friesland. Na een middag aan het strand te hebben doorgebracht besloten mijn ouders op de terugweg nog langs de Zeedijk te rijden vlakbij Makkum. Langs deze weg ligt de Ral Vogelhut waar natuurlijk gekeken moest worden. In de hut troffen wij een werknemer van Natuurmonumenten aan die aan de hand van een vogel flyerboekje mij vertelde wat er allemaal te zien was. Datzelfde flyerboekje ligt nu nog ergens bij mijn ouders op zolder met de afgevinkte soorten van die dag.


Dat afvinken is iets wat ik nog steeds doe en waar ik ontzettend blij van kan worden. Zo zag ik dit jaar voor het eerst in Nederland de zwarte specht, de kerkuil, de dwergmeeuw en nog een handjevol andere nieuwe soorten. Het gevoel van je vogelboek openslaan en een kruisje zetten achter een nieuwe soort is hoe gek het ook klinkt iets magisch voor mij als vogelaar. Inmiddels liggen er in mijn boekenkast wel acht verschillende vogelboeken die allemaal enig overlap met elkaar hebben. Waarom acht vraag je je af? Als vogelliefhebber kan je geen vogelboek weggooien. De laatste keer dat ik voor dit dubio stond was op de basisschool waar ik werk. Aan het einde van het jaar was er een grote schoonmaak en ja hoor daar kwam ook een vogelboek naar boven getoverd. Een collega vroeg of ik het wilde hebben en dat hoef je mij niet nog eens te vragen. Ook dit vogelboek is nu onderdeel van de collectie in de boekenkast.


Inmiddels staat mijn teller in Nederland op 205 verschillende vogelsoorten. Een mooi aantal maar nog geen getal om over op te kunnen scheppen. Ook op mijn lijst staan een aantal soorten die ik aankomend jaar heel graag wil ontmoeten. Dit is mijn top 5 doelsoorten voor het nieuwe vogeljaar:

  1. Velduil

  2. Draaihals

  3. Klapekster

  4. Buidelmees

  5. Purperreiger

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page