top of page

De damhertenbronst

Vrijwel heel natuurlijk Nederland weet van de edelhertenbronst maar net zo indrukwekkend is de erop volgende damhertenbronst. Ben jij benieuwd wat dat 'boerende' geluid in het bos is rond oktober? Nou dat zijn dus de mannetjes damherten.


Wanneer

De damhertenbronst is net als de edelhertenbronst en de reeënbronst een terugkerend spektakel in de Nederlandse natuur. In september beginnen de eerste tekenen al van de damhertenbronst. De mannetjes herten scheiden zich af van de andere mannetjes en proberen al dichtbij de hindes te komen. Wanneer de maand oktober aanbreekt begint de echte bronst. Nu zie je de mannetjes niet alleen, maar ook zijn ze goed te horen.


Wat kan ik van de bronst merken

Ben je in een gebied waar damherten leven dan zijn er verschillende signalen en sporen waar je aan kan zien dat de bronst echt begonnen is. De mannelijke herten laten gedurende deze periode namelijk verschillende sporen achter, zo maken ze zogenoemde bronstkuilen. Dit zijn kuilen waar de mannetjes in liggen en hun geuren in achter laten. Net als bij de edelherten is het afscheiden van geur een effectief middel in het aantrekken van vrouwtjes en het verjagen van andere mannen. Naast de bronstkuilen maken de mannen een 'boerend' geluid dat goed hoorbaar is in het bos en je kan leiden naar de plek waar de mannetjes zich verzamelen. Deze plek wordt ook wel de bronstarena genoemd.


Waar

  1. Amsterdamse Waterleidingduinen: dit is de ultieme hotspot om dit spektakel van dichtbij mee te maken. De damherten in het gebied zijn gewend aan mensen, waardoor de mannetjes met name in deze periode tot soms wel drie meter te benaderen zijn.

  2. Deelerwoud: in het Deelerwoud leeft een grote populatie damherten. Met name vroeg in de ochtend maak je een grote kans om de damhertenbronst mee te maken. In het noordelijk deel van het gebied leven een aantal grote mannetjes die zich met name in de maand oktober een stuk beter laten zien en horen.

  3. Oranjezon: in de provincie Zeeland ligt dit prachtige stuk duingebied waar naast een gezonde reeënpopulatie ook genoeg damherten te zien zijn. Dit gebied is een stuk minder druk in oktober wat ervoor zorgt dat je niet gestoord wordt door andere fotografen en bezoekers tijdens je wandeling.23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page