top of page

De Blauwborst

Als er een vogel in Nederland is waar je na de winter naar uit kan kijken, dan is het de blauwborst. Dit prachtige vogeltje met zijn felblauwe borst is niet alleen knap. Nee, hij is veel meer dan dat. Deze show-off kan namelijk ook nog eens fantastisch zingen en veranderd menig Nederlands landschap in een waar openluchttheater.


Wanneer is de vogel te zien?

De blauwborst is een trekvogel, wat betekent dat hij niet het gehele jaar in Nederland verblijft maar na een bepaalde tijd weer vertrekt naar warmere gebieden. Tijdens de koude wintermaanden verblijft de blauwborst ten zuiden van de Sahara in Afrika. Na een periode van maanden keren de eerste blauwborsten soms al eind maart tegen naar Nederland al maak je meer kans tijdens de eerste zonnige april dagen. Ze blijven dan vaak de gehele zomer en vertrekken weer rond de maand augustus richting het verre Afrika.


Waar kan ik hem zien?

De blauwborst is een vogel die je in alle provincies kan tegenkomen. Het is alleen wel belangrijk dat je op zoek gaat in een leefgebied dat aansluit bij de behoeften van de vogel. Blauwborsten hebben een voorkeur voor gevarieerde, natte en insectenrijke gebieden met open delen en een struweel- en loofboombegroeiing, met een niet geheel bedekte bodem. Zo kan je hem tegenkomen in moerasgebieden maar net zo goed in de duinen aan de rand van duinmeren.


Waar moet ik dan op letten?

De blauwborst is een vogel die vooral eerst van zich laat horen voordat je hem ziet. De zang van het mannetje bouwt langzaam op waarna hij versnelt. Het geluid is loepzuiver en er zit geen valse noot tussen. Daarnaast kan de blauwborst ook veel andere vogel in hetzelfde gebied imiteren. Een andere aanwijzing is de baltsvlucht van het mannetje. Het mannetje vliegt dan op uit het riet of struiken om vervolgens met een melodieuze zang elders met gespreide staart en vleugels neer te strijken. Bij het neerstrijken zijn met name de oranje staartveren goed zichtbaar.


Toplocaties:

  • Nationaal Park Zuid-Kennemerland

  • Amsterdamse Waterleidingduinen

  • Oostvaardersplassen

  • Lauwersmeer

  • Camperduin
32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page